Shinrin-yoku (skovbadning)

SAMSUNG CSC
Skovbadning

Jeg har i flere år boet udenfor for byen tæt på skoven og har derfor færdes flere gange ugentligt i skoven. På de ture, eller i de perioder, hvor jeg ikke har kunne komme til skoven, har jeg bemærket, den positive effekt, en gåtur i skoven har på min krop og mit sind. Jeg blev derfor nysgerrig på at finde ud af, hvad det er, der sker oppe i skoven. Nu har jeg lavet en grundig research på fænomenet og lært, at det at færdes mindfuldt i skoven med formålet at opnå en helende virkning for krop og sind kaldes skovbadning.
At skovbade kommer oprindeligt fra det japanske landbrugsministerium, der i 1980erne udarbejdede evidensbaseret forskning, der påviste den terapeutiske værdi, det har på mennesker at opholde sig i naturen. Flere andre videnskablige forskningsresultater fra flere lande, har siden da vist samme resultater som de Japanske.
Vi kender nok alle til, hvor forfriskende det er, at mærke vinden eller solen mod vores hud under en gåtur i naturen – især igennem skoven eller ved havet. Det opleves som næring for sjælen og jeg hører mange bruge udtrykket om en gå tur i skoven, som at de får deres batterier opladet. Den talemåde er ikke helt tilfældig, for det er i høj grad det, der faktisk sker i vores krop og hjerne, når vi går mindfuldt i skoven eller ved vandet. Årsagen til dette findes i de negative ioner som luften er fyldt med i disse områder og de mange forskellige duftstoffer træer og planter udskiller i luften. For eksempel udskiller træerne stoffet phytoncid, som du indånder i skoven. Phytonciderne øger og stimulerer dine hvide blodlegemer, som påvirker dit immunforsvar. Både de negative ioner, duftstofferne og skovens lyde har en helende virkning på vores krop og sind. Den helende proces sker i vores hjerne og begynder at opstå efter omkring 20 minutters mindfuldt ophold i skoven. Så begynder hjernen nemlig at udskille hormoner, der nedsætter kortisol niveauet og påvirker eksempelvis dit stressniveau i en positiv retning. Den påvirkning har også positiv betydning for dit hjerte og blodtryk.
Effekten af skovbadning er bedst i en naturlig skov, men hvis du ikke har mulighed for en daglig gåtur i skoven, fordi du bor i byen, kan du alligevel hjælpe dit krop og sind med en gåtur i en bypark, botaniskhave eller du kan sørge for at tage ud af byen med jævne mellemrum og opsøge skovene.
På en skovbadningstur skal du være nærværende (mindfuldt) tilstede i nuet. Det starter med, at du lader telefon, mp3 afspiller, kamera og andre elektroniske apparater og fitnesstrackere blive hjemme. De apparater forstyrrer din opmærksomhed på nuet og forringer dermed virkningen af skoven.
Når du så ankommer til skoven skruer du op for alle dine sanser og “tager skoven ind” via lyde, syn, dufte og følelser.
Gå gerne bort fra stien og lad dig opsluge af skoven, der hvor du skal være ekstra opmærksom på hvor du går for ikke af falde over grene eller i huller. Det handler om at gå uden noget fast retningsmål.
Undersøg skovens elementer, identificer planterne, mærk på dem og mærk skovens bund mod dine fødder.
Læg mærke til skovens detaljer pg prøv nysgerrigt at undersøge dem fra nye vinkler.
Lad alle tanker, de ikke omhandler nuet sive væk fra dig og bare være tilstede i det der er.
Går du sammen med andre, så prøv at gå i stilhed, så der bliver plads til jeres indre refleksion, uden at skulle forholde jer til hinandens liv og begivenheder.
Det handler ikke om at gå langt, hurtigt eller at blive udmattet. Det handler om at give din krop og sind en åndehul.
Når du kommer hjem fra et skovbad vil du føle dig mere frisk, genopladet, rolig og have oparbejdet et forsvar mod din hektiske hverdag.

Reklamer