Mindfulness i juleræset


Julen er for mange en hyggelig tid, der desværre bliver overskygget af travlhed. Jeg oplever, at mange har gode intentioner, men i farten har de glemt, at julen er, hvad man gør det til. Det er jo selvsagt, at fylder man juletiden op med krav, forventninger, forhåbninger, travlhed og stramme tidsplaner, så bliver julen og stemningen jo netop det – et fortravlet øjeblik uden ægte nydelse, fordi sjælen ikke fulgte med.
Fordi din jul er, hvad du gør den til, så har du nøglen til at lave den om og ændre den fra en fortravlet tid til en kærlig hyggelig tid.

Det kan du gøre ved at være villig til at gøre plads til ægte glæde og kærlighed, mere plads til rummelighed. Du ved, den slags, hvor det ikke betyder så meget, om alle detaljerne er perfekte og om alle, inklusive dig selv, lever helt op til det billede af den perfekte jul, du har malet i dit sind. Det er jo ikke ting og detaljer, der virkelig betyder noget. Det er energien i dig og mellem jer. Det er nemlig i den de gode øjeblikke opstår.

Jeg har et tip til, hvordan du kan få stoppet det næsten løbske godstog som juletiden måske er blevet. En måde, hvorved du kan  slippe stressen og finde roen.
Stop op (uanset som du har travlt i huset, går på gaden, er på jobbet, så stop op og giv dig selv et minut eller to. Ingen kommer i det store regnskab til at mangle det minut eller to, men du vil bagefter have fundet energien,  overskuddet og tiden til at klare meget mere). Forhold dig i ro, træk vejret dybt et par gange, fornem rummet du er i, føddernes berøring med gulvet, mærk din krop og lad muskler og sind slappe af- giv slip i muskler og nerver, sind og krop, læg fortid og fremtid væk og blot vær i nuet – i det øjeblik, i det gøremål du er i gang med.  Vær opmærksom på det menneske du er sammen med og lad alt andet være borte for en stund – så er du sikkert der, hvor du rigtigt kan mærke julens fred og lykke sænke sig, for når både før og efter er væk og du bare er dig uden at dømme, vurdere og kategorisere det der er omkring dig, så bliver meget lidt nemmere og mere tydeligt.

Jeg kan måske bedre forklare det på denne måde; I min have har jeg forskellige træer. Blandt andet et sommer smukt æbletræ, der bærer nogle æbler, der er så smagfulde at det opvejer træets grimme nøgenhed om vinteren. Det træ var et af mine favoritter, netop fordi det var smukt og gav frugt. Jeg har også et fyrretræ. Det er stort, lidt ude af proportioner, det bærer ingen frugter og jeg kan ikke tåle at røre ved det på grund af allergi, men det er altid pænt grønt. Nogle gange ser jeg ud på det fyrretræ i min have og mindes den hårde vinter, hvor sneen og islaget lå tungt på alt derude. Jeg blev så trist, da jeg kom ud en morgen og så, at mit smukke æbletræ var knækket under vægten af den tunge sne og is. Jeg blev mageløst forundret, da jeg  derefter så, at mit fyrretræ var bukket og lå hen ad jorden, men ikke knækket. Det havde føjet sig for den tunge vægt og ladet sig bøje blidt og majestætisk. Der, i det øjeblik, lærte jeg en vigtig livs lektie og fik en rigtig favorit i min have – fyrretræet.

Min lektie var som også princippet i mindfulness er,  nemlig, at det handler om at turde at slippe kontrollen og være med det der er, for når det sker, så bliver vi stærkere.

Prøv at forestille dig et træ – det ser flot ud som det står der stift og stædigt og nægter at svaje i vinden. Men når stormen kommer, så knækker det træ. Prøv nu at forestille dig et træ – det står solidt på sit fundament, stammen er blød men stærk, den er fleksibel og svajer i vinden. Når stormen kommer, så bøjer træet sig langt mod jorden, men det knækker ikke. Sådan er et sundt og roligt sind. At bøje sig uden at knække kræver styrke og den  opnår man ved at være blød og fleksibel i meget men fast i sit fundament.

Ved du godt, at et juletræ er et fyrretræ – lad os pynte os og svaje sammen med træerne.

Advertisement