Træk vejret for velvære

imageFor mange år siden, mødte jeg en yogi, der forklarede mig vigtigheden af at trække vejret ind og ud igennem næsen under yoga og meditation. Den teknik har jeg brugt lige siden, ikke bare i yoga og meditation, men som almindelig vejtrækning. Munden bruger jeg kun til vejrtrækning under sport eller hvis næsen er lukket pga forkølelse.

Lad mig tilføje, at der ikke er nogen grund til at lade vejrtrækningen være højlydt. Dem der udfører en larmende udånding under yoga og meditation gør det vist kun for at signalere til de tilstedeværende at de trækker vejret. Det forbedrer ikke vejrtrækningen. Så træk vejret ind og ud igennem næsen uden aktivt at påføre lyd på åndedraget.

Hvorfor denne næse vejrtræknings teknik

Når man laver yoga eller meditere, er der et ønske om at bringe det indre i balance og harmoni via de rolige bevægelser og det rolige sind. Vejrtrækning gennem næsen aktiverer det parasympatiske (ubevidste) nervesystem og det er igennem dette, at der opstår en beroligende og genopbyggende effekt af nervesystemet som bl.a. mindsker stresshormonerne.

Ved indånding igennem næsen renses luften for bakterier og mikro partikler, inden den når lungerne. Luften kommer dybere ned i lungerne via indånding igennem næsen, hvilket resulterer i en bedre iltning af blodet. Derudover fugter den indåndede luft slimhinderne på vej igennem næsen.

Når du ubevidst trækker vejret igennem næsen i løbet af dagen, så er det en naturlig biologisk rytme at koppen flere gange skifter mellem næseborene. Der er forskellige effekter af vejrtrækningen i henholdsvis højre og venstre næsebor. Det venstre kan give en mentalt passiv og rolig tilstand og det højre en aktiv og kreativ tilstand.

I yoga og meditation er det en meget velkendt vejtræknings øvelse, hvor man sidder i lotus stilling med rank ryg og laver ind og udåndinger igennem næsen ved at skifte mellem næseborene. Denne øvelse er god til at lære at få fokus på vejrtrækningen, at blive bevidst om vejrtrækningen og til at berolige nervesystemet og til at rense kroppens subtile energikanaler.

ØVELSE

Placer højre hånds pege og langemand på det tredje øje (punktet mellem øjnene ovenfor næseryggen)

Højre tommelfinger på højre næsefløj

Ringfingeren på venstre næsefløj.

Nu skal du bruge fingrene til at åbne og lukke næseborene skiftevis.

 1. Luk højre næsebor
 2. Træk vejret ind igennem venstre
 3. Luk begge næsebor og hold vejret
 4. åbn højre næsebor og pust ud
 5. Træk vejret ind igennem højre
 6. Luk begge næsebor og hold vejret
 7. Pust ud igennem venstre næsebor
 8. Træk vejret ind igennem venstre
 9. Luk begge næsebor og hold vejret
 10. Åbn højre og pust ud
 11. Træk vejret indigennem højre
 12. Luk begge næsebor og hold vejret
 13. Pust ud igennem højre næsebor.
 14. FORTSÆT øvelsen 5-20 gange
Advertisement